Vitaquell: olej kokosowy BIO - 200 g - OKAZJE

chwilowy brak towaru

  • Producent: Vitaquell
  • Kategoria: Oleje, oliwy i octy
  • Rodzaj: olej kokosowy
  • Pojemność: 0.23 l

Skład:
olej kokosowy z pierwszego tłoczenia*.

* elementy pochodzące z upraw ekologicznych, objęte dokumentem kontroli DE-013.

Wartość energetyczna: 900 kcal
tłuszcze: 100
w tym nasycone: 95

Palma kokosowa nazywana jest "drzewem życia" i nic W tym dziwnego, gdyż jej owoce - kokosy, zawierają mnóstwo równocześnie odżywczych, jak i leczniczych komponentów. Olej kokosowy tłoczony na zimno pozyskuje się z miąższu kokosa poprzez mechaniczne wyciśnięcie. Olej ten cechuje się naturalnym, standardowym dla kokosa, smakiem i zapachem (dla odróżnienia postać rafinowana jest praktycznie bezwonna). W temperaturze do +25°C występuje w postaci stałej, przypominając na pierwszy rzut oka smalec. Olej ten nieznaczne ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego jest szczególnie niedużo wrażliwy na utlenianie, nie wymaga więc przechowywania w lodówce. Tym samym nie jest podatny na jełczenie. Olej kokosowy W swoim składzie mieści około 98% nasyconych kwasów tłuszczowych. Jednakże są to niezwykle najróżniejsze kwasy tłuszczowe od tych, które spożywane w pokaźnych ilościach, przyczyniają się do wielu chorób. Cechą różniącą je i decydującą o sposobie zastosowania ich poprzez organizm po spożyciu jest: długość łańcucha tychże kwasów tłuszczowych. Powszechnie spożywane nasycone kwasy tłuszczowe posiadają długie łańcuchy, co w wyniku czego przyczynia się do powstawania chorób. Natomiast olej kokosowy posiada średniej długości łańcuch. Organizm nie musi rozbijać go na krótsze fragmenty, tak więc w komórce zostaje zamieniony bezpośrednio na energie. Tym samym znacząco zmniejsza się ryzyko powstawania nadciśnienia, miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Olej kokosowy w swym składzie gromadzi około 50% kwasu laurynowego. Kwas ten znacząco przyczynia się do poprawy oporności organizmu. Odnajdziemy go np. W mleku matki. Dzięki licznym właściwościom zdrowotnym tegoż oleju z powodzeniem znajduje on lecznicze użycie w przypadku: stanów zapalnych skóry, egzemie, wypryskach i trądziku oraz przeziębieniach i gorączce (olej ten charakteryzuje silne działanie antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze), a także w: chorobach układu pokarmowego, zaburzeniach oporności, nadwadze. Pro?laktycznie w nowotvvorach. Cechą istotnie różniącą ten olej od pozostałych olejów jest niższa kaloryczność. W połączeniu z korzyściami wynikającymi z budowa tego kwasu tłuszczowego (średniej długości łańcuch. Tłuszcz jest zamieniany na energie, a nie w części na złogi i zapasy, jak w przypadku długich łańcuchów nasyconych kwasów tłuszczowych) spożywanie oleju kokosowego sprawia utratę zbędnych kilogramów. Wspomniany olej znajduje w dodatku zastosowanie w kosmetyce jako krem, balsam, maseczka. Z powodzeniem możemy stosować go bezpośrednio na skórę i włosy, efekt to elestyczna skóra i połyskujące zdrowe włosy. Stosowany systematycznie spowalnia cykl starzenia się skóry. Zastosowanie spożywcze: Nie wymaga dawkowania. Z powodzeniem można go używać do smażenia, pieczenia i gotowania rozmaitych potraw. Nadaje się do deserów, sałatek, sosów i chleba.

Czy wiesz iż możesz tłoczyć olej samemu w domowych warunkach??


zobacz jakie to proste!!

Prasy do tłoczenia oleju na zimno.

Zabacz również:

Popularne produkty w kategorii: Oleje, oliwy i octy